minäminä

Kaasuputki eduskuntaan

Suomi on jälleen rähmällään suuren ja mahtavan naapurin edessä. Niin presidentti, pääministeri kuin koko hallituskin kumartavat itään kaasuputki kaulassa. Kukaan ei uskalla sanoa, että kaasuputki on turvallisuusuhka, onhan Venäjä ilmoittanut, että heidän pohjoisen laivastonsa tehtävänä on valvoa putken turvallisuutta. Kokoomuskin vain hyssyttelee. Onneksi vihreitä ei ole vielä ehdollistettu nöyriksi nössöiksi.

Jos hallitus hyväksyy nykyajan Ribbentrop-sopimuksen tuosta noin, Suomi on todella vakavasti suomettunut. Näin äärimmäisen tärkeät turvallisuuspoliittiset asiat kuuluvat eduskunnalle. Kaasuputkihanke on tuotava eduskunnan käsittelyyn.

On järkyttävää, että vain Aleksander Stubb on rohjennut hieman arvostella Venäjää ja Saksaa. Vaikka arvostelu koski EU:n syrjäyttämistä, sekin on parempi kuin jees Putin -nöyristely.

Olen jo aikaa sitten tuonut esiin kaasuputken turvallisuusuhat niin eduskuntapuheissa kuin blogissani 23.8.2008. Mutta rivikansanedustajan puheilla ei ole mitään vaikutusta mihinkään asiaan. Onneksi muutama muukin kansanedustaja ajattelee asiasta samalla tavalla. Todennäköisesti meitä olisi enemmänkin, ellei kansanedustajan asema ja tulevaisuus riippuisi johtajien suosiollisuudesta. Kukaan järkevä kansanedustaja ei kompromentoi itseään.

Toivon, että kansalaiset heräisivät ennen kuin Suomi on taas läpeensä suomettunut. Toivon, että kansalaiset heräisivät ja antaisivat raikuvaa palautetta ministereille. Ministerit eivät kansanedustajista piittaa, mutta onneksi sentään kansasta, äänestäjistä.

Vihreät tekisivät palveluksen demokratialle, jos vaatisivat kaasuputkihankkeen eduskunnan päätettäväksi. Kysymys ei ole pelkästään ympäristöasioista. Kysymys on ennen kaikkea Venäjän energiastrategiasta, jossa on kysymys myös turvallisuuspolitiikasta.

Aivan hiljattain niin presidentti kuin pääministerikin tapasivat Putinin, Venäjän todellisen johtajan. Mitä Putin vaati Suomelta? Mitä johtajamme lupasivat Putinille?Joka tapauksessa Suomi nöyrtyi ja hallitus kiirehtii antamaan kaasuputkiluvan ennen ympäristöviranomaisten selvityksen valmistumista.

Puutullien voimaantulon siirto vastalahjana on yhtä tyhjän kanssa. Suomessa on puuta, jos vain olisi riittävästi tehtaita. Ja kukaan ei enää investoi Venäjälle, ei ainakaan ennen kuin venäläiset oppivat normaalit käytöstavat.

Jos hallitus todella syrjäyttää eduskunnan, jokainen tajuaa, että Suomi on taas suomettunut. Pääministeri ja hallitus myyvät Suomen itsemääräämisoikeuden, kuten Kekkonen teki. Eduskunnan on saatava tietää, mitä Venäjä oikein suunnittelee? Mitä Venäjä tarkoittaa putken sotilaallisella valvonnalla?

Merkitseekö tämä sitä, että Venäjä aikoo vaatia Suomelta tukikohtaa kaasuputkea turvaamaan tuleville sotalaivoille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

luuserius (nimimerkki)

Suomessa on jo kaasuputki. Ollut yli 30 vuotta. Uhka?
Jos on niin keille. Kai senkin putken turvallisuutta valvotaan.
Jos sitä putkea jatketaan Saksaan, olisiko se uhkatekijä joka vaatii erityistä sotilaallista suojelua.
Onko Saksa tai Venäjä vihamielisiä maita jollakin tavoin. Kuka uhkaa.

juha (nimimerkki)

"Pääministeri ja hallitus myyvät Suomen itsemääräämisoikeuden"

Ilmeisesti samasta syystä vastustat myös Suomen liittymistä Natoon?

Trapetsi (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus, kiitos.

luuserius (nimimerkki)

Mitä mieltä eduskunnassa ollaan Ukrainan pornolaista?

Kai eduskunnassa on jotain sympatiaa Euroopan energiahuollolle ja ymmärretään epävakaiden alueiden, kuten Puolan, Balttian ja Ukrainan haasteet toimia luotettavana kaasuputken sijaintimaana.

Jos suomalaiset liikemiehet vaativat Karjalaa takaisin vastineena kaasuputkesta, niin ei se tarkoita että venäläiset vaativat vastaavasti sotilastukikohtaa putken suojaksi.

Hallitus pitää asiaa ympäristökysymyksenä, vaikka halua on näköjään kovasti politisoida putki.

M-T Heikka

Tämä on pirun vaikea aihe. Hyvä tosiaankin, että Stubb sanoi, että Suomikin sentään on...

Mutta, mutta...

Olisiko se kumminkin enemmän kompleksia siitä suomettumisesta kuin suomettumista. Naurettavaahan sekin olisi, että kaikesta sanottaisiin: ei käy.

Jeltsinhän olisi Suomelle antanut tiedon avaimet, Suomen paskajohtajat eivät vaan olleet valmiita. Turhapa on syytellä muita suomettumisesta, kun ei edes ollut uskallusta ottaa tietoja, tai paremminkin antaa niitä kansalle.

Jeltsin oli sentään MIES, vaikka viina maistuikin.
http://www.youtube.com/watch?v=-lWulSZIvFQ&feature...

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Tuitti (ent lib) on nyt irtiottonsa toisena kokoomuslaisena (edellinen oli ent KD, E-R Korhola) julkistanut.

Koska olet, Tuitti, kokenut, mutta kokoomuksen kannalta "junantuoma" (vai oliko se sanonta Pohjois-Pohjanmaalla vedentuoma tai tullistatullut) niinkuin Eija-Riittakin, jään vielä odottamaan aboriginaalien kokoomuslaisten kantaa.

Siis pohjois-savolaisten, joenkaupunkilaisten, lappeenrantalaisten, ateenalaisten jne.

Mielenkiinnolla.

kaartilainen (nimimerkki)

Ainut mikä kaasuputkessa on 100 prosenttisesti Venäläistä on kaasu joka siinä virtaa, kaikessa muussa on Länsi euroopan maiden vahva osallisuus joten ei voida puhua pelkästään Venäläisestä kaasuputkesta.
Taitaa olla unionin kannattajille kauhea pettymys kun Suurin jäsenmaa ajaakin omaa etuaan enemmän kuin unionin etua.

Juhani Putkinen

Kiitos Tuulikki hyvästä artikkelista.

luuserius (nimimerkki)

Onneksi rivikansanedustajan sana ei paina mitään. Ukkola voisi esittää rakentavia vaihtoehtoja sille, kuinka Euroopan kaasuntoimitukset turvataan.
Tukikohta ja Ribbentrop sopimus kuulostavat jonkun puistomiehen jutuilta, ei rivikansanedustajan.
Mistä se kaasu pitäisi toimittaa?
Vai sanellaanko Suomessa Euroopan energiaratkaisut, turvallisuuspolitiikan nimissä?

pekkapoeka (nimimerkki)

Kysymys on Euroopan energiahuollosta, ei sapelien teroituksesta. Jos ja kun todetaan, ettei kaasuputkesta aiheudu mainittavia ympäristöhaittoja, miksi sitä pitäisi vastustaa? Suurin turvallisuus- ja ympäristöuhka lienee, että jotkin kumivene-terroristit posauttaisivat putken pommilla poikki, mutta eiköhän putken painetta tarkailla koko ajan ja siinä on sulkuventtiilit. Suomenlahdella kulkee melkoisesti öljytankkereita, mitkä ovat todellinen ja iso ympäristöuhka. Suomi voi varmasti osaltaan sopia Venäjän kanssa niistä toimista, mitä kaasuputken turvaaminen vaatii. Kaasuputki ei merkitse suurvaltojen sopimusta Euroopan jakamisesta, vaan pikemminkin se lisää koko alueen vakautta ja turvallisuutta. Turhaan Tuulikki tällä kertaa kärjistelee asioita.

luuserius (nimimerkki)

Suomeen tullut kaasua jo yli kolmekymmentä vuotta. Toivoisi että tänne Sipooseenkin saataisiin kaasuputki.

Ukkolan puheet ovat aivan käsittämättömiä. Sotilastukikohtia Suomeen.
Ollaanko me muututtu yhtäkkiä epävakaaksi maaksi?

Miksi venäläisten tai saksalaisten tulisi epäillä suomalaisten luotettavuutta?
Tuskin siihen yksi rivikansanedustaja riittää.

R.von Rims (nimimerkki)

Onko Eduskunnassa näin sekopäisiä henkilöitä ? !
Kokoomus rangaistusaitioon häpeämään !

atrium (nimimerkki)

Ihme kysymyksiä kommentoijilla: putki olisi tietysti pitänyt vetää Baltian kautta. Ei voi kun nauraa tälle sinisilmäisyydelle. Luetteko koskaan mitään? Suomenlahdesta tehdään Hormuz-salmen veroinen tulikuuma energiakuljetusten solmukohta ja strateginen alue. Ja miksikö tämä kaikki tapahtuu?

Saksan katastrofaalisen energiapolitiikan johdosta. Saksaan ei ole saanut rakentaa ydinvoimaa sitten 70-luvun ja laitoksia on ajettu alas ja nyt Itämeri maksaa laskun.

Venäjän laivasto suorastaan kutsutaan Suomen talousalueelle ja aluevesille. Toivottavasti Ruotsi kieltää koko hankkeen.

Suomen ulkolitiikan taas yksi sokea piste lisää, kuten Olli Kivinen kirjoitti HS:ssä.

Ja mitä Suomi saa tästä: entisestään saastunemman meren ja vieraan maan sotavoimat alueelleen.

Teksin kuten Viro: ehdoton ei ja piste. Kumma että heillä on varaa ja uskallusta.

Meillä on PM:nä uuniperuna, joka ei osaa muuta kuin pyytää anteeksi. Ja olla onnettoman oloinen kansainvälisessä seurassa, aina yhtä pihalla. Huokaus.

luuserius (nimimerkki)

Öhöm. Miksi Suomen ja Venäjän viranomaiset tekevät paljon yhteistyötä mm. rajavalvonnassa. Ja maanosamme on maailman vakaimpia, turvallisimpia ja rauhallisimpia. Onko nykyistä Suomeen tulevaa kaasuputkea varten tarvinnut metsästäjiä ja marjastajia ratsata? Noin teoreettisesti. Jos sitä putkea jatkettaisiin Saksaan, niin olisiko siinä uhkakuvia? Saksalaiset on epävakaita?

Jussi Vaarala

Ukkolalta olemme oppineet viime aikoina kuulemaan kannanottoja jossa on niin paljon paatosta ettei aatosta sen alta näy.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hyvä, Tuulikki, tuo vain rohkeasti edelleen mielipiteesi esille! On hyvä, että on edes yksi rohkea kansanedustaja. Näyttää siltä, että toinen rohkea on Arja Karhuvaara, joka järjestää asiasta keskustelutilaisuuden eduskunnan Kansalaisinforssa 08.09.09 17-19. Laitan tuosta havainnosta omaan blogiini vähän lisätietoa.

Sinä kerrot, että toit asian esille 23.08.2008 eli vuosi sitten. Minä toin asian esille 15.11.2006 eli KOLME vuotta sitten. Artikkeli käsitteli aika laajasti putken valvontaan liittyvää turvallisuutta. Lähetin sen yli 1 000 toimittajalle ja lähes 3 000 poliitikolle, joten ainakin yksi mielipide on mennyt noin 20 senjälkeisen artikkelin kanssa päättäjille. Hitaita ovat viisaitten tiet.

Tuot esille, että moni on hiljaa säilyttääkseen paikkansa ja johdon suosion. Se on totta, mutta valitettavaa. Eduskunnan uusista, monta kertaa innokkaista ja selkeäsanaisista ihmisistä, tulee poliittisia broilereita noin 3 kk kuluessa. Sinä aikana heidät laitetaan ruotuun. Vain sinunlaisesi uskaltaa olla eri mieltä.

Meillä on vielä paljon opittavaa demokratiasta. Niin on monessa muussakin maassa. Mutta voisimmehan me "mallioppilaana" olla tässäkin esimerkkinä.

Taistelutahtoa sinulle, Tuulikki. Asiat eivät oikene muutoin kuin ottamalla ne esille.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

On erittäin hienoa, että vuosi sitten kesällä esitetyt spekulaatiot kulminoituvat vuotta myöhemmin kansanedustajan kannaotoksi.

Tuulikki, lue vähän lisää nimettömiä palstoja tänä vuonna, saat siitä paukkuja ensi vuoteen.

M-T Heikka

Minusta on hienoa, että Tuulikki uskaltaa ottaa kantaa asioihin. Tässä asiassa kumminkin kallistun toiselle kannalle.

Ei Viro ole mikään esimerkki meille. Huonot suhteet= köyhyys. Siellähän ne Tallinnassa myy luonnonvarojaan, kun ei muutakaan myytävää ole.

Eikä muutenkaan ole järkeä ajatella niin negatiivisesti, että kaikki nyt kumminkin menee päin mäntyä...kyyriskellään vain omillamme.

Sitäpaitsi, Venäjä on iso maa ja sielläkin asuu ihan ihmisiä.
Kuka jaksaa ikuista talvisotaa.

kaartilainen (nimimerkki)

#15. Joka ainut kerta kun Venäjän itämeren laivasto lähtee pois Venäjän aluevesiltä se tulee joko Suomen tai Viron talousalueelle joten sen suhteen mitään muutosta kaasuputki ei tuo.

luuserius (nimimerkki)

19# Saksa on terroristien kohde. Balttien ja puolalaisten vai. Kuka haluaa estää eurooppalaisten kaasunsaannin, Ukkolan lisäksi. Kyllä Suomi tämän riskin kestää.
Ydinvoimala on esimerkiksi huomattavasti houkuttelevampi terrorikohde.

Jos me kiellämme putken, silloin asia politisoituu ja sen jälkeen hiipunut tuonti- ja vienti hiipuu entuudestaan. Sellainen on ainoa konkreettinen turvallisuusnäkökulma asiaan. Sotatalvena 1941 Hitler määräsi taloudellisia pakotteita Suomelle, rauhanopposition toiminnan takia. Että tälläinen Ribbentroppi sitten on toinen uhkatekijä.

Parempi rakentaa kuin hajoittaa.

Jussi Vaarala

Eikös suomi ollut alullelaittamassa tätä putkea ja vetäytyi sitten ja nyt vielä meinaa kaikin konstein lopullisesti estää sen. Kolme kysymystä

1. luuletteko että Venäjä loputtomiin katso Suomen typeryyttä
2. oliko mitään järkeä luopua alkuperäisestä hankkeesta kun se olisi kai ollut aika iso taloudellinen nakki meille
3. kuka on se ensimmäinen liikuttaja joka saa nämä poliitikot toimimaan muka isänmaan edun nimessä tehdessään kaiken aikaa isänmaan etua vastaan tuhoamalla kaikin tavoin ulkoministerin hölmöilyjä myöten kaikki suhteensa Venäjään.

Venäjä on sekä uhkana että mahdollisuutena Suomelle kaikin tavoin aivan liian iso nakki joten tyhmää kuvitella muuta. Eikä tämä ole suomettumista - tämä on arvovapaata paatoksetonta realismia.

Koko kaasuputkiasia alkaa saada koomisia piirteitä kuten Sami tuossa heittää.

Totaalista poteronpohjakuhinaa.

Tuula Kiilamo (nimimerkki)

Hyvä kannanotto!

Mutta lisää faktoja ja nimenomaan asianomaisilta. Toistaiseksi ainoa asiantuntijalausunto on saatu HS:n Vieraskynästä. Mikä H...tti suitsii ministeriöiden suut?

Koko asia on läpivalaistava ja pääministerin ja assistentti Lehtomäen on syytä
ryhtyä harkitsemaan edes hetken verran rehellisyyttä omille palkanmaksajilleen.

Reijo Kallinen (nimimerkki)

Että sen pitää olla aina sama hölöttäjä joka pienessä viinissä kirjoittelee noita varsinaisia päästöjänsä. Miksi Ukkola vaatii, että "Kaasuputki eduskuntaan"? Eduskunnassa on tietääkseni kaukolämpö.
On tietysti niin, että nämä kokoomusnuorten ehdokkaat, Ukkola, saavat aina joskus herkkäuskoisia vielä luulottelemaan ja näkemään piruja joka puolella. Tämän alan mestari on tietenkin Putkinen, jonka teorian mukaan Teboilin huoltoasemaverkosto on rakennettu sitä varten, että venäläiset voivat tankata hyökkäysvaununsa Visaa vinguttamalla TB:llä ja näin saada plussapisteet kotiin.

"Jeltsinhän olisi Suomelle antanut tiedon avaimet, Suomen paskajohtajat eivät vaan olleet valmiita." Näin tietää MHeikka, mutta miksi et kertonut mistä tiedon avaimista sinä puhut?

Janne Suurunen kommentoi idoliaan näin:
"Kiitos Tuulikki. Sinunkaltaisia vahvoja rivipoliitikkoja tarvitaan." Mitä vahvuutta noissa höperöissä tarinoissa on?

"Adressikin lisäselvitysten tekemiseksi putkesta tuli avattua" kävin katsomassa mitä tuolle sinun adressillesi kuuluu. 91 allekirjoitusta, joten ei tuo suuria joukkona näytä kiinnostavan.

Jussi Vaarala

Hyvä Merja "Sitäpaitsi, Venäjä on iso maa ja sielläkin asuu ihan ihmisiä.
Kuka jaksaa ikuista talvisotaa."

M-T Heikka

24. Pakko tunnustaa, että en aina hoksaa lukea tekstiä(jos se on oikein pitkä). Lukasen vaan alkua...äääh.

OK. Ei siis välttämättä vastusta...menetelmä vain on...No sen voi uskoa, kun Halonen ja Vanhanen siellä touhuavat.

vihtahousu (nimimerkki)

Hölmöä sitoa energiatoimitukset Venäjän varaan...Saattaa tulla vilpoista Saksanmaalla

pekkapoeka (nimimerkki)

Sen verran vielä siitä putken turvaamisesta, että Suomi huolehtii joka tapauksessa aluevesistään, oli putkea tai ei. Suomi myös tarkkailee ja valvoo kaikenlaista alusliikennettä, myös sukellusveneitä. Pitänee sekin vielä mainita, että näillä osin ahtailla ja matalilla vesillä liikkuu myös Nato-maiden aluksia ja lentokoneita, sekä tietysti ruåtsalaisia. Tärkeää kaikkien kannalta olisi huolehtia öljytankkerien liikenneturvallisuudesta. Kaasuputken vaihtoehtona Suomenlahdelle voisi tulla melkoisesti lisää alusliikennettä, paljon kaasutankkereita.

Aapo (nimimerkki)

Putken valvonta olisi käytännössä aivan olennaisesti helpompaa ja halvempaa, jos sitä tukemassa olisi laivastotukikohta mahdollisimman suotuisassa paikassa, puhumattakaan tukikohdan laajemmista, strategisista hyödyistä. Suotuisia vaihtoehtoja on maantieteen takia hyvin rajattu määrä.

Etelärannalla tälläinen tukikohta olikin aikanaan, mutta sitä pitäisi pyytää tällä kertaa takaisin NATO:lta. Pohjoisrannallakin tukikohta oli aikanaan, sitäkin voi yrittää pyytää takaisin. Kumpaakohan rantaa Venäjä pyytää, kumpi on heille helpompi vaihtoehto? Ja jos pyytää pohjoisrantaa, niin mikä on vastaus.

Ikävä kyllä Venäjän jokainen siirto viime vuosien aikana vaikuttaa tukevan asioiden etenemistä tähän suuntaan. Skenaarion todennäköisyys on olennaisesti kasvanut. NATO-jäsenyys oli Suomen kunigatar tässä shakkiottelussa, mutta se on jo syöty. Venäjällä näyttää olevan stretegia. Onko Suomella? Mikä on Hangon hinta?

Janne Uusmaa (nimimerkki)

Hienoa Tuulikki

Äänestys joko eduskuntaan tai kansalle.

Tuula Kiilamo (nimimerkki)

Hyvä Vaarala,

te olette omalaatuinen keskustelija. Te niputatte henkilön ja mielipiteen.

Sitä kutsutaan joskus yksinkertaistamiseksi.

Milloin mahdamme saada tosiasioita julkisuuteen ? Tämä väylä ei riitä.

Ano Nyymi (nimimerkki)

Oikeastaan minä salaa toivon että Venäjä vaatisi muutaman tukikohta-alueen Suomelta itselleen, kaasuputkea puolustavalle laivastolleen.

Se olisi nöyristelevälle Suomelle ihan oikein.

KJH (nimimerkki)

Suomessahan joku liikemiesryhmä vaatinut alueita Venäjältä tätä kaasuputken hyväksymistä vastaan. En ole kuullut vastaavia vaateita Venäjän suunnalta miltään tasolta.

Jos Ukkolan kaltaiset oikeistopopulisti-poliitikot saavat Suomessa vallan, joutuu Suomi sotaan Venäjää vastaan aika nopeasti. Miljoonat kuolevat ja eloonjääneet "ukkolat" hokevat taas samat voissa paistot ja idänuhkat ja historian pyörä pyörii samaa rataa vuosisadasta toiseen.
Olisikin jo aika kääntää ihmiskunnan historiassa näilläkin kulmilla uusi lehti ihan oikeasti ja lopettaa sodan lietsominen jota tuo turvallisuusuhkan näkeminen joka hemmetin putken mutkassa on.

suurmies (nimimerkki)

Suomen pitää ehdottomasti torpetoida, Euroopan/Venäjän välinen yhteishanke, vetoamalla Suomeen muodostuvalla turvallisuusvajeella. :)

Suhteellisuuden tajusta ei kanata välittää, ei hän siitä olla ennenkään välitetty (talvisota/jatkosota)

Kokoomukseen on näköjään pesiytyneet suurin osa maamme kaikista tyhmistä ja rohkeista kansalaisista.

Itse olen sitämieltä, että Suomen pitää ehdottomasti muuttaa päiväntasaajalle, koska meillä on niin vaikeaa, kun olemme niin rähmällämme...

Gagarin (nimimerkki)

Loistava kannanotto avaajalta!
Mitä järkeä on edes normaalivaltion rakentaa meren pohjaan sinne tuhansiksi vuosiksi jäävää kaasuputkea, kun se voidaan johtaa maatakin pitkin? Saatikka sitten valtiolta, jonka kaikissa päätöksissä ja projekteissa tunnetusti on ketun häntä kainalossa.

Jussi Vaarala

Rakentamalla kaasuputki maitse olisi nykytilanteessa jo ajatuksena poliittinen mahdottomuus - siksipä sitä ajetaankin että ajettaisiin kaasuputki poliittisesti mahdottomaan rakoseen.

Karl Haushofer (nimimerkki)

Tuulikki Ukkola, tule pois sieltä eduskunnasta. Näin tyhmiä ihmisiä ei tarvita päättämään yhteisistä asioista.

Reijo Kallinen (nimimerkki)

"Janne Suuronen kommentoi 3.9.2009 19.21, että Vastustatko sinä Reijo selvitysten tekemistä tiedon jakamisen kansanedustajille ja myös kansalle ? Siitä tässä on kyse."
Vastaan: en vastusta tiedon jakamista. On kuitenkin kysyttävä, että onko tuo Venäjällä pelottelu "tiedon jakamista". Taso on sellaista, että jos putki rakennetaan niin Venäjä hyökkää ja miehittää Suomen. Putken rakentamista on pidetty jopa sellaisena, että Suomen olisi liityttävä USA:n johtaman sotilasliiton jäseneksi. Kun Suomeen tehtiin maakaasu putki niin ei silloin kukaan vaatinut, että Natoon tulee liittyä. Nyt kun tuo putki ei edes tule Suomen omistamille maille/vesille niin vanhalla "ryssäpelolla" ratsastetaan samalla tavalla kuin eräs kirjallinen hahmo Rosinantella. On kysyttävä tietoliikenne insinööriltä, että uskotko sinä noihin kauhuskenaarioihin? Ehkä uskot kun niitä symppaavia tekstejä itsekin kirjoitat?

"Olet myös oikeassa, ettei Nord Stream putkesta lisätietoja ja selvityksiä vaativa adressi ole kovin montaa ihmistä kiinnostanut" Näin se on, mutta miksi sen pitäisi edes kiinnostaa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

-Tuulikki Ukkola samaten kuin vaikkapa allekirjoittanut kritisoimme sitä tapaa, jolla Matti Vanhanen, Tarja Halonen ja muutama muu taho ovat tätä putkilupaa hoitaneet.

En komppaa Ukkolaa, mutta komppaan Merjaa.

Kaasuputki saa tulla, mutta yhteisillä päätöksillä ja selkeillä ehdoilla. Mutu-tuntumat ja pelot pois päätöksenteosta ja facta pöytään.

agendo2 (nimimerkki)

On päivänselvää, että Venäjälle, toisin kuin Saksalle, muodostaa kaasuputki ja Itämeri yhdessä suurvaltapoliittisen energia-aseen yhdessä sotakaluston kanssa.

Täytyy olla täydellisen suomettunut ja sinisilmäinen, ellei ymmärrä, millaisia riskejä sellainen yhdistelmä sisältää. Sehän on kuin kutsu häihin suurvaltapullistelijalle, joka elää energiasta.

Toinen vaihtoehto on, että ei ymmärrä suurvaltapolitiikasta mitään.

Jussi Vaarala

44. Onko se päivänselvää että sinä päätät tai Suomi päättää Saksan puolesta että se tekee virheen kaasuputkihankkeessa.

Kysymys - ovatko saksalaiset vastaan kaasuputkea. Jos eivät niin pitääkö tämäkin häpeä suomalaisten piikkiin ottaa että me rupeamme Saksan puolesta päättämään heidän turvallisuuspoliittisia intressejään oikein suurvaltapolitiikan suurina osaajina. Voi herranen aika.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
a-jv (nimimerkki)

Herää kysymys, miksi vihreät eivät osallistu keskusteluun...?

TP (nimimerkki)

Korjaus joidenkin esittämään väitteeseen, että kaasuputkea vastustettaisiin. Ei sitä vastusteta. Sen sijaan sen upottamista Itämereen vastustetaan.

agendo2 (nimimerkki)

#45

Meinaatko, että Saksa on suurvaltapolitiikan osaajana erehtymätön, eikä muilla EU-valtioilla ole puuttumista heidän ja Venäjän kaasuputkihankkeeseen?

Kysymys: oletko sattunut kuulemaan, että muutkin Itämeren maat ovat varsin kriittisiä putken suhteen, eikä vain muutamat valveutuneet Suomessa?

Jussi Vaarala

49. Joo mutta mikä on Saksan ja Venäjän normaalin kaupallisen sopimuksen oikeutus olla olemassa ilman muiden poliittista ronklimista.

Jussi Vaarala

Eikö se kuulosta tismalleen politrukkitouhulta että normaaleita kaupallisia sopimuksia mennään poliittisesti ronklimaan - siinähän voi jopa korruptio ja peräti kiritys astua kuvaan näiden poliittisten politrukkien toimesta.

Alamainen (nimimerkki)

#48
Siis jotkut vastustavat vain tätä prosessia sinällään ja sen surkeata hoitoa Saksan ja Venäjän taholta. Eivät putkea sinällään tuli se vaikka mereen.
Tiedoitus asiasta on ollut kyllä todella surkeaa ja kaikkinainen keskustelu on Suomen hallituksen taholta on ollut lähinnä ympäristöpykälien ulkolukua ja putkifirman lobbausta.
Venäjältä nyt ei oikein osaa mitään odottaakaan, onhan se autoritäärinen ja sanelupolitiikkaan tottunut diktatuuri. Venäjän valtionjohdon uskottavuutta kuvaa lähipäivien Arctic Sea farssi ja johtomiesten ristiinmenevät ja kiemurtelevat lausunnot II Maailmansodan syistä. Venäjä siis lunasti siihen odotetut tulokset putkiasian tiedotuksessa, joka oli siis riman pudotus aloituskorkeudesta.
Itseäni ihmetyttää Saksan hiljaisuus asiassa, johtuuhan putkihanke pitkälti Saksan idioottimaisista energiaratkaisuista, joilla se on ajanut itseään nurkkaan jo vuosikymmeniä. Luulenkin että Ruotsi onkin ollut huomattavasti aktiivisempi Saksan suuntaan ja tiedustellut esim. mahdollisia korvausvastuita, jos Ruotsin rannikko ja kalastus kärsivät putken asennusvaiheessa. Ruotsissahan kalastuselinkeino on huimasti suurempi kuin Suomessa ja pohjasta mahdollisesti pölläytetyt myrkyt tekevät kaloista myyntikelvottomia. Näillä vesillä kalastavat paljon myös tanskalaiset. Myös Gotlannin lähistölle suunniteltu paineasemalautta aiheuttaa varmasti Ruotsissa huolta, olisihan se oiva tekosyy Venäjälle perustaa laivaston "etäispääte" jonka varjolla se voisi pysäytellä ruotsalaisia kauppa-aluksia ja huviveneitä sekä harrastaa muuta tyypillistä venäläistä lapsellista kiusantekoa.
Joten eivät kaikki kaasuputkiprojektin etenemistä arvostelevat itse putkea tyrmää, tuli se merelle tai maalle, se ei vain näille suomettuneille, katkerille,
alemmuuskompleksisille, kaasukiimaisille mene perille. :-)

Veli Mäkinen (nimimerkki)

Turvallisemmin kaasu kulkee putkessa kuin nesteytettynä laivoilla...ja merenkulkuahan ei voi ymmärtääkseni estää...edes ympäristösyillä.

agendo2 (nimimerkki)

#50

Ai sekö on nykyään normaalia kauppatoimintaa, että kylkiäisenä sotketaan muutaman naapurivaltion vedet, tuhotaan kalat, valjastetaan sotakalusto kylkeen, perustetaan muutama ylimääräinen tukisatama toisten vesille jne?

agendo2 (nimimerkki)

#53

Turvallisin reitti kaasulle ei ole lähelläkään Itämerta, vaan esim. Ruotsin ja Suomen kautta maitse.

Venäjä kuvittelee, että kaasua voi kuskata satoja kilometrejä omien rajojen ulkopuolella ilman että tarvitsee maksaa muille kauttakulusta.

Itämeren pohjassakin putken reitti joutuu kohtaamaan toisten oikeuksia. Ongelma on siten sama sekä maalla että merellä.

M-T Heikka

43. "En komppaa Ukkolaa, mutta komppaan Merjaa."
- joku lentävä lauseko se on?
- hyvä, ettet kamppaa.

Sitäpaitsi, kannattaa olla varovainen niiden komppaamisten kanssa...noin ikäänkuin kokoomus-aktiivina. Minä kuuntelen youtubesta puna-armeijan kuoroa. Ei minuun ole mitään luottoa. Ne nirhaa sut!
http://www.youtube.com/watch?v=cW8jXxnBsDc

Hyväveli (nimimerkki)

Ne on nämä kaasuputket äärimmäisen helppo tehdä toimimattomiksi eikä kenenkään resurssit riitä niitä suojelemaan, jos joku taho päättää päästä niistä eroon. Tämän tietävät varmaan kaasuntoimittaja kuin vastaanottajakin. Kaasuputken olemassaolo perustuu yhteiselle hyvälle, keskinäiselle luottamukselle sekä olojen rauhallisuudelle. Tämänkin tietävät em. tahot ja tietenkin pyrkivät edistämään em. perusteita rauhanomaisesti ja neuvotellen. Ei sotavoimilla ja kiristyksellä.

Suomi muuten menetti/möi Ukkolan mainostaman itsemäärämisoikeuden 1.1.1995.

Jussi Vaarala

Pannaan tännekin tämä kommenttiketju koska se liippaa tätä kaasuputkiasiakeskusteluakin:

#
jussi vaarala kommentoi:
4.9.2009 9.55

Toistan tässä yhteydessä usein toistamani kannan jota luulisin kommentin 35. myös edustavan että ei Venäjä ole tietenkään pulmunen ollut mutta että siihen suhtautuminen pitää olla samanlaisella reilulla pohjalla kuin muidenkin maiden tekemisiin - sillä jos ei niin ole niin se vääristää oitis muihin maihin kohdistuvaa kritiikkiä oma maamme mukaan lukien ja tuosta asiasta ei ole mitenkään vaikea löytää esimerkkejä - jopa siihen mittaan että se mikä meillä menee läpi tosta vaan on Venäjällä nähtynä suuri synti. Miten sellaiselta pohjalta saa aikaan mitään älykästä lopputulosta - ei sitten mitenkään.
#
37
Tuula Hölttä kommentoi:
4.9.2009 10.13

jussi vaarala: ”Venäjä ole tietenkään pulmunen ollut mutta että siihen suhtautuminen pitää olla samanlaisella reilulla pohjalla kuin muidenkin maiden tekemisiin - sillä jos ei niin ole niin se vääristää oitis muihin maihin kohdistuvaa kritiikkiä oma maamme mukaan lukien ja tuosta asiasta ei ole mitenkään vaikea löytää esimerkkejä - jopa siihen mittaan että se mikä meillä menee läpi tosta vaan on Venäjällä nähtynä suuri synti.”

Mielestäni suhtautumisen Venäjän federaatioon [jonka ”tekemiset” eivät ole samalla pohjalla ”kuin muidenkin maiden”] tulee perustua maiden välisessä valtiosopimuksessa 63/1992 sovittuihin periaatteisiin, ja näiden periaatteiden tasa-arvoista ja vastavuoroista noudattamista on vaadittava myös Venäjän federaatiolta.
#
38
jussi vaarala kommentoi:
4.9.2009 10.25

37. Vaikka - mutta monien suomalaisten suorastaan rasistinen suhtautuminen venäläisiin on järjetöntä luokkaa. Eikä sellaiselle voi mitään järkevää poliittista suhdetta minkään maan kehenkään naapurimaahansa missään voi mitenkään rakentaa. Tämä asia pitäisi myöntää ja korjata oli muut asiat kuinka lystää jolloin niihin muihin asioihin lähestyminen on aivan eri pohjalla. Ja erityisesti minä ihmettelen suomalaisten reuhtomista tuossa asiassa kun en minä ainakaan tiedä että Venäjä olisi Suomea mitenkään pelkoja vastaavalla tavalla uhkaillut. Eli onko Venäjä monille suomalaisille enemmänkin mielikuvahaitta kuin todellinen haitta.
#
39
Tuula Hölttä kommentoi:
4.9.2009 10.41

jussi vaarala: ”Eli onko Venäjä monille suomalaisille enemmänkin mielikuvahaitta kuin todellinen haitta.”

Itse näen asian niin, että kun suomalainen verovaroista tuettu ja verovaroilla elävä puolue- ja valtaeliitti katsoi ”venäjäpelotteen” viime sotien vuoksi tehokkaimmaksi ”valttikortikseen”, johon vetoamalla pönkittää jatkuvasti omaa valtaansa, Venäjästä tehtiin ”pelotteen voimalla” ja asiallinen keskustelu estämällä ”mielikuvahaitta”, jonka edessä ollaan jatkuvasti ”rähmällään” - ja maksetaan mitä vaan rahoja, joista hyötynevät eniten ”lähialueyhteistyön hyvien yhteiskuntasuhteiden piiriin kuuluvat” ja konsulttifraaseja tehtailevat firmat, joiden käytännön tavoitteista ja varsinkaan tuloksista kustannukset veroina maksaville kansalaisille ei heru oikeastaan mitään tietoja.
#
40
jussi vaarala kommentoi:
4.9.2009 10.52

39. Niin - ja arvaa mikä tän asian tekee oikein erikoiseksi. Se että sanotaan Suomen olleen suomettuneen ja pelotellun Venäjällä - ja sitten ne jotka sanovat Suomen olleen suomettuneen pelottelevat kaikista isoimpaan ääneen Venäjällä. Oikein erikoinen asia se.

Jussi Vaarala

Janne Suuronen muuten poisti oheisen keskustelupätkän nato-blogistaan jonne sen myös tämän blogin tapaan laitoin. Saa nähdä poistaako Ukkolakin.

Matti Meikäläinen (nimimerkki)

Maakaasun hinta vaihdellut tämän vuoden alusta n. 2-4€/1MMBtu.
Jos kansanedustajissa on yhtään älykästä henkilöä, niin laittakaa nyt hitossa
käyttömaksu putkelle.
0,05€/1MMBtu tekee vuodessa n. 48M€. Jos kaasua virtaa 27,5 Miljardia kuutiota.
0,075€/1MMBtu tekee vuodessa n. 78M€ ja 0,1€/1MMbtu jo lähes 100M€,
Ja jos putkien määrä tuplaantuu , niin tottakai tulotkin ovat 2x.

Paras tietysti olisi jos putki koukkaisi Hankoniemen kautta.
Putkeen Y-haara ja tuloputkessa sulkuventtiili ja kaasun määrän laskuri.
Y-haaran toisesesta haarasta voisi tulevaisuudessa jatkaa putkea muualle suomeen.
Ja sulkuventtiili on sitä varten, että jos hintaa ei ala kaasusta tulla, niin venttiili kiinni. Näinhän toimii esim. jokainen sähköyhtiö suomessa.
Tähän suomella on täysi oikeus.

Täysin "..sipäistä" toimintaa antaa talousalueen käyttöoikeus ilmaiseksi.

sandcrab (nimimerkki)

Miten näin yksinkertaisesta asiasta saadaan taas näin vaikea. Ensimmäinen hyvin yksinkertainen fakta on se, että EU:lle on hyödyllistä se, että Ukrainan kaltainen valtio ei pääse sanelemaan kaasun toimituksia, ja kiristämään itseään EU:n jäseneksi.

Haluaisin tietää mitä nämä turvallisuusuhat ovat jota venäjän laivaston partiointi aiheuttaa? Yksinkertainen fakta on myöskin se, että Venäjä voi nykyisen lainsäädönnön pohjalta ihan vapaasti tälläkin hetkellä käyttää täysin samaa vesialuetta, mutta tietenkin sillä ei ole tällä hetkellä syytä, mutta entä jos siinä vesialueella alkaisi kulkemaan nesteytettyä kaasua sisältäviä laivoja? Entä mitkä ovat riskit Helsinki-Tallinnan poikittaisliikenteen kanssa yhteentörmäykseen siinä vaiheessa kun näitä laivoja alkaa kulkemaan?

Minusta euroopan pitää ajatella ennenkaikkea vain ja ainoastaan itseään, ja jättää Ukrainan kaltainen roskavaltio pois EU:sta, ihan samalla tavalla kuin olisi pitänyt jättää Romania ja Bulgaria. Tämän pyrkimyksen edistäjäksi on ehdottomasti kaasuputki, koska silloin meidän ei tarvitse enää välittää Ukrainaista.

Matti Kopra (nimimerkki)

Täällä vaan ollaan, aiheellista kylläkin, huolissaan Venäjän uhkasta ja kaasuputken linjauksesta. Hyvä siis niin, mutta ihan suomalaisin voimin ovat Ukkolan puoluetoverit hallituskumppaneineen riisumassa aselain uudistusprosessin myötä kansamme lakia noudattavat metsästäjät, maanpuolustajat ja ampumaurheilijat aseista. Kokoomuksen maine ainakin maanpuolustuspuolueena ja metsästäjän ystävänä alkaa olla mennyttä.
Kukaan kokoomuksen poliitikoista ei ole korvaansa lotkauttanut saati astunut julkisuuteen puolustamaan meitä 670000 aseen laillisesti, ainakin toistaiseksi omistavaa, rehellistä kansalaista. Seurauksena tulee olemaan, että laittomien aseiden määrä kasvaa moninkertaiseksi ja lainkuuliaisten kansalaisten luottamus ja kunnioitus esivaltaan katoaa. Rikolliset jatkavat murhien ja tappojen tiellä niin autoin kuin pimein asein - Tietysti ilman korttia tai aselupaa. Seuraamuksiahan ei tarvitse juuri pelätä. Tämän vahvistaa oikeusministeriö ja tilastokeskukset.

Aija (nimimerkki)

En ole kuullut vielä yhtään kunnon argumenttia, jonka vuoksi Suomen ympäristöviranomaisten tulisi myöntää lupa ko. kaasuputkelle. Osa ympäristölle koituvista ongelmista on selvittämättä, ja lisäksi kaikki turvallisuusuhat ovat selvittämättä. Ja eivät kyllä Venäjän kaltaisen kleptokratian kyseessä ollessa edes selviä. Looginen johtopäätös on, että lupaa ei tule myöntää.

Matti Kopra (nimimerkki)

Kaasuputkelle tulee ehdottomasti olla, jo suomettumisenkin ylläpitämiseksi, hyvin suopea.
Kaasuputki tulisi muistuttamaan Suomen kekkoslovakiaa vuosikausia eteenpäin olemaan iskemättä päätään Karjalan mäntyyn!

Eläköön KekkosLovakkia!

Veli Mäkinen (nimimerkki)

#55
Vertasin putkikuljetusta NESTEYTETYN maakaasun (LNG) kuljetukseen. Putkireittiin voimme vaikuttaa, mutta emme vapaaseen merenkulkuun!

Esa Olkoniemi (nimimerkki)

Tuulikki kommentteineen ehdottomasti 7-päivää lehden toimitukseen, yhtä tärkeitä kansalaisen elämässä.

Jukka Hyppölä (nimimerkki)

Kaikki puhuvat Itämerestä, vaikka Suomen elinkysymys on Suomenlahti. Hanko 1940, Porkkala 1944. Pari lentotukialusta pysyvästi ankkurissa Harmajan majakan eteläpuolella 2010 ?
Ihmetyttää esim. Kiljusen ämmämäinen räksytys Ylen aamutv:ssä. Saksan ja Venäjän kahdenkeskinen sopimus kun kuulemma edistää rauhan asiaa Euroopassa. Eikä ole vielä viikkoakaan kulunut siitä, kun muistelimme samojen maiden edellisen keskinäisen rauhansopimuksen seurauksia. Suomen verisestä selkänahasta se silloinkin revittiin.
Miksiköhän kaikille näyttää olevan itsestään selvää, että kaasuputken turvallisuutta valvoo Venäjän laivasto, kuten Putin ilmoitti. Jos putki ylipäätään on elintärkeä jollekulle, niin kai lähinnä Saksalle. Venäjän itselleen omima "suojelijan" rooli on aina ja kaikissa ilmansuunnissa osoittautunut sangen samankaltaiseksi, kuten sen aivan viime vuosienkin toimet Tshetseniassa, Georgiassa ja Moldovassa osoittavat.
Suomalaiset ovat pitkin kesää juhlineet sitä, että Suomesta tuli osa Venäjää. Venäläisetkään eivät ole sitä unohtaneet. Heille Suomi, kuten em. maatkin, ovat osa Venäjän imperiumia, valitettavasti tällä hetkellä tosin hieman irrallaan oleva.
Venäjällä on "legitiimi oikeus omien turvallisuusintressiensä vuoksi vaatia". Sanat ovat Stalinin ja Molotovin duettoa. Milloin Karjalaa, milloin Petsamoa, milloin Jänisjärveä, milloin laivastotukikohtaa Porkkalaa, milloin sotalaivojen ankkuripaikkaa Helsingin edustalla.
Jollei hallituksesta/eduskunnasta todella löydy muita miehiä kuin sinä, Tuulikki, niin vaadittakoon edes, että Suomen ympäristöviranomaisilla on oikeus tarkastaa ja valvoa kaikki alukset, jotka toimivat Suomen talousalueella. Jätteiden päästö mereen on oltava ehdottomasti kiellettyä, myös sota-aluksilta.

Reijo Kallinen (nimimerkki)

"Jollei hallituksesta/eduskunnasta todella löydy muita miehiä kuin sinä, Tuulikki, niin vaadittakoon edes, että Suomen ympäristöviranomaisilla on oikeus tarkastaa ja valvoa kaikki alukset, jotka toimivat Suomen talousalueella."

Jukka Hyppölä ei vaati kirjoituksessaan kansainvälisen merenkulun romuttamista. Voisitko tutustua asiaan ettet kirjoittaisi noin hölmöjä.

Reijo Kallinen (nimimerkki)

Korjaan kirjoitustani:

Jukka Hyppölä vaatii kirjoituksessaan kansainvälisen merenkulun romuttamista.
Ei minkään maan viranomaisille ole oikeutta pysäyttää laivoja "tutkimuksia" normaaleissa rauhanomaisissa oloissa.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Kiitos Tuulikki demokratian ja sananvapauden puolustamisesta. Kiitos korruptionvastaisesta puheestasi A-Zoom ohjelmassa 2.10.2009!

http://areena.yle.fi/video/457701

Toimituksen poiminnat